WIETNAM ZE SMAKIEM slow travel

WIETNAM ZE SMAKIEM slow travel
Dostępne terminy i ceny:

  • Forma aktywności: Wycieczki, Inne
  • Kraje: AZJA
  • Wyżywienie: lekcje gotowania
  • cena: 6 990 PLN
+ 930 USD

Niecodzienna wycieczka do Wietnamu, która pozwoli Ci poznać ten przepiękny kraj od kuchni - dosłownie! Zaczniemy od degustacji lokalnych potraw w jednej ze znanych restauracji Hanoi. Po rejsie po zatoce Halong przyjdzie czas na akcję - pierwsze lekcje gotowania w Hanoi oraz w dawnej stolicy Wietnamu - Hue.

Sprawdzeni kucharze odkryją przed Wami sekrety kuchni ulicznej i królewskiej. Hoi An oczaruje nas swoją architekturą i niepowtarzalnym klimatem. Po wypoczynku na plaży ruszymy na zwiedzanie okolicy na rowerach. W Sajgonie czeka nas świetny street food tour na motorach. Do tego codzienna dawka świeżych soków z owoców, legendarnej kawy i egzotycznych owoców.

Wietnam ze Smakiem Slow Travel to propozycja dla tych, których nuży codzienne przemieszczanie się z miejsca w miejsce i zaliczanie kolejnych atrakcji, a zamiast tego wolą zwolnić i nauczyć się czegoś od świata.

Dzień 1 - Przelot do Hanoi
Spotykamy się z pilotem wyprawy na lotnisku w Warszawie. Wylot.

Dzień 2 - HANOI
Przylot do stolicy Wietnamu - Hanoi. Wieczorny spacer po mieście - udamy się na odkrywanie smaków azjatyckich w jednej ze znanych restauracji stolicy.

Dzień 3 - HANOI
Nauczymy się wreszcie gotować Jak? Po wietnamsku. Najpierw udamy się na targ i zakupimy wszelkie potrzebne produkty. Następnie przystąpimy do gotowania i degustacji w renomowanej szkole gotowania. Zajmie nam to cały dzień bowiem zaczynamy pod okiem najbardziej znanych szefów w Wietnamie. Cóż, to w końcu stolica!

Dzień 4 - ZATOKA HALONG
Rejs po zatoce Halong. Podziwiamy unikalny krajobraz stworzony przez wystające z wody skały, zwiedzamy jaskinie, farmę pereł, pływamy kajakami po zatoce.

Dzień 5 - ZATOKA HALONG
Noclegi spędzimy w kajutach na łodzi. Ostatniego dnia powrót do Hanoi.

Dzień 6 - HUE
Rano przelot do Hue. Zwiedzanie cytadeli i malowniczo położonych kompleksów grobów cesarskich. Będzie też mnóstwo czasu na próbowanie kuchni centralnego Wietnamu, uznawanej za najbogatszą smakowo w całym kraju. Nocleg w hotelu.

Dzień 7 - HUE - HOI AN
Rano lekcje gotowania w kulinarnej stolicy Wietnamu. Tego dnia nauczymy się gotować m.in bun bo hue - legendarną wietnamską zupkę. Posileni po południu przejedziemy z Hue do Hoi An jedną z najbardziej malowniczych dróg w tej części Azji. Wieczorny spacer po mieście w poszukiwaniu nowych smaków.

Dzień 8 - HOI AN
Zwiedzanie Hoi An, starego chińskiego portu obfitującego w ogromną ilość restauracji. Dla niestrudzonych dalsza nauka gotowania w jednej z lokalnych knajpek. Tym razem poprosimy o instrukcje gotowania lokalnych potraw z Hoi An m.in białej róży.

Dzień 9 - HOI AN
Relaks na Plaży. Dla chętnych – wycieczka do ruin My Son (ok. 15 USD), na marmurową górę (ok. 20 USD), przejażdżka rowerem pośród pól ryżowych (ok. 10 USD) lub street food tour pod opieką lokalnego przewodnika na motorach (ok. 70 USD).

Dzień 10 - HO CHI MINH CITY (SAJGON)
Przelot do Sajgonu, zwiedzanie miasta. Wieczorem udamy się z lokalnymi przewodnikami na szaleńczy street food tour motorkami po mieście w poszukiwaniu ulicznych rarytasów. Może uda nam się skosztować grillowane jedwabniki, żabę curry, kaczy embrion czy przegrzebki...

Dzień 11 - SAJGON - TUNELE WIETKONGU
Dla chętnych - zwiedzanie słynnych tuneli Cu Chi, w których ukrywali się wietnamscy żołnierze w czasie wojny z USA oraz wizyta w świątyni Cao Dai (ok. 10 USD). Pozostali odkrywają uroki azjatyckiej metropolii - rajd po kawiarniach, świątyniach, stoiskach ze świeżymi sokami i lokalnych targach. Chętni mogą udać się na wieczorne odkrywanie tętniącej życiem dzielnicy backpackerskiej.

Dzień 12 - DELTA MEKONGU
Wycieczka do delty Mekongu. Pływamy łodzią podglądając codzienne życie Wietnamczyków. Nocleg w bambusowych chatkach nad brzegiem Mekongu.

Dzień 13 - DELTA MEKONGU
Drugiego dnia zwiedzamy pływający targ. Wieczorem powrót do Sajgonu.

Dzień 14 - SAJGON
Rano zwiedzanie miasta. Będzie też czas na zrobienie zakupów – w końcu będziecie potrzebować lokalnych przypraw, aby już w domu przyrządzić wszystkie poznane dania. Wieczorem ostatnie zajęcia z gotowania dla pilnych uczniów (dla chętnych, ok. 45 USD). Pozostali rozkoszują się drinkiem w barze na dachu jednego z licznych drapaczy chmur w Sajgonie.

Dzień 15 - Powrót
Wylot i przylot do Polski. Pożegnanie z pilotem na lotnisku w Warszawie. Zakończenie wyprawy.

WIELKOŚĆ GRUPY: 6-12 OSÓB

CENA OBEJMUJE:

  • bilety lotnicze na trasie: Warszawa - Hanoi, Ho Chi Minh City ( Sajgon) - Warszawa
  • bilety lotnicze na trasie: Hanoi -Hue oraz Da Nang - Ho Chi Minh
  • ubezpieczenie Signal Iduna - KL 30000 EUR, NNW 15000 PLN, BP 1000 PLN
  • opiekę pilota Kiribati Club
  • 11 noclegów w pokojach 2-osobowych z łazienkami wg. programu
  • przejazd Hue - Hoi An
  • kolacja w restauracji (Hanoi), 3 lekcje gotowania (Hanoi, Hue, Hoi An) i street food tour w Sajgonie
  • wycieczki:
    • na Ha Long Bay (2 dni z noclegiem na statku)
    • do Delty Mekongu (2 dni z noclegiem na kwaterach prywatnych)
  • transfery z/na lotniska

CENA NIE OBEJMUJE:

  • biletów wstępu do miejsc wymienionych w programie; transportu lokalnego w miastach: taxi, ryksze itp. - ok. 70 USD
  • wyżywienia (poza lekcjami gotowania, rejsem po zatoce Halong i wycieczce do delty Mkeongu): ok. 15-20 USD dziennie na osobę
  • atrakcji dla chętnych
  • wizy

Wycieczka do ruin My Son - Koszt około 15 USD.

Wycieczka na marmurową górę - Koszt około 20 USD.

Przejażdżka rowerem pośród pól ryżowych - Koszt około 10 USD.

Street food tour na motorach w Hoi An - Koszt około 70 USD.

Dodatkowe lekcje gotowania - Koszt około 45 USD.

Wycieczka do tuneli Cu Chi - Koszt około 10 USD.

Zakwaterowanie

Sprawdzone przez nas hotele - pokoje 2-os. z łazienkami. Podczas wycieczki na Ha Long Bay - jeden nocleg na dżonce. Podczas wycieczki po delcie Mekongu możliwy homestay.

Wyżywienie

Kolacja 1 nocy w  Hanoi, 3 lekcje gotowania oraz street food tour w Sajgonie. Pełne wyżywienie podczas wycieczki do zatoki Halong i po delcie Mekongu. W niektórych hotelach śniadanie w cenie. Pozostałe wyżywienie nie jest wliczone w cenę. Każdy przeznaczy na nie kwotę zgodne z jego potrzebami. My mamy swoje ulubione restauracje i bary, do których Was zabierzemy podczas naszej wyprawy. Informacje o cenach: WIETNAM>>

Transport

W programie mamy 2 przeloty wewnętrzne: Hanoi - Hue oraz Da Nang (Hoi An) do Ho Chi Minh City. W miastach jeździmy taksówkami lub rykszami. Na wszystkie wycieczki zabieramy zawsze tylko bagaż podręczny, bagaż główny zostaje w hotelu.

WIETNAM ZE SMAKIEM slow travel to wyprawa organizowana przez biuro podróży Kiribati Club. Dzięki tej wyprawie można zwiedzić i poznać kulturę, tradycję oraz krajobraz takich krajów jak: AZJA. Wycieczka obejmuje wyżywienie typu lekcje gotowania. Główna forma aktywności podczas tego wyjazdu to Wycieczki, Inne, która pozwala na spędzenie wakacji w sposób aktywny. W przypadku zainteresowania ofertą prosimy o kontakt telefoniczny lub email. Gwarantujemy wiele wrażeń i wspaniałą przygodę.