Program
Dzień 1 Powitanie Toskanii
Wylot z Warszawy do Włoch. Przejazd do bazy noclegowej w Toskanii.
Dzień 2 San Gimignano - średniowieczny Manhattan i twierdza Monteriggioni
Na początek odwiedzimy świetnie zachowaną twierdzę Monteriggioni, niegdyś klucz systemu obronnego Sieny, dziś malutkie miasteczko, zamknięte w średniowiecznych murach.
Potem udamy się do San Gimignano, noszącego przydomek Średniowieczny Manhattan. Nazwa ta wiąże się z górującymi nad miasteczkiem wieżami, które najbogatsi mieszkańcy budowali, by podnieść swój prestiż i zabewnić bezpieczeństwo. Dziś ze szczytu wieży ratusza można popatrzeć w dół, na zaułki, w których powoli toczy się życie. W zaułki te warto się zagłębić i poszukać ukrytych placyków i tarasów widokowych.
Dzień 3 Jezioro Trazymeńskie i średniowieczna Siena
Dzień zaczniemy od krótkiej wizyty nad Jeziorem Trazymeńskim, w spokojnej miejscowości Castiglione del Lago, usadowionej na wzgórzu nad brzegiem jeziora.
Następnie przejedziemy do samej Sieny, jednego z najwspanialszych miast Toskanii. Tu zobaczymy imponującą katedrę, pospacerujemy z miejscowym przewodnikiem, a potem będziemy mieli czas na samodzielne chodzenie po średniowiecznych uliczkach. Obowiązkowo trzeba też przysiąść na prawdopodobnie najpiękniejszym placu Włoch – Il Campo!
W Sienie zostaniemy nieco dłużej, by mieć czas na posiłek w którejś z miejscowych resturacji.
Dzień 4 W ojczyźnie Brunello i w tysiącletnim opactwie
Nie można wyjechać z Toskanii, nie zapoznawszy się z jednym z najlepszych toskańskich win – Brunello. W tym celu pojedziemy do ojczyzny tego trunku – rejonu Montalcino. Po pobycie w miasteczku i degustacji zanurzymy się w toskańskiej przyrodzie – wyruszymy w trasę do średniowiecznego opactwa Sant'Antimo.
Nim wrócimy do hotelu, zatrzymamy się w wytwórni oliwy, gdzie zapoznamy się z procesem produkcji i dokonamy degustacji.
Dzień 5 Serowa Pienza, winne Montepulciano i trasa przez dolinę
Rzędy cyprysów wzdłuż krętych dróg, łagodne zielone wzgórza i wiekowe miasteczka na ich szczytach. To wszystko znajdziemy w Val d’Orcia (dolinie rzeki Orcia), w okolicach Pienzy, zaledwie 30 kilometrów od naszego hotelu.
Tędy poprowadzi nasza trasa piesza, a po drodze zatrzymamy się na piknik. Nim jednak wyruszymy w drogę, odwiedzimy słynące z wina Montepulciano. Jego wąskie uliczki wiją się po wzgórzu, prowadząc do malowniczego Piazza Grande, głównego placu z katedrą i ratuszem.
Dotrzemy też do samej Pienzy, zbudowanej w XV wieku i od tej pory niemal niezmienionej. Miasteczko było miejscem narodzin papieża Piusa II, który przebudował je w renesansowe miasto idealne. Dziś Pienza słynie z owczego sera, którego zapach unosi się w jej wąskich uliczkach.
Dzień 6 Toskańskie wino, Bagno Vignoni i najsłynniejsze toskańskie pejzaże
Tego dnia wrócimy do doliny Orcii, by eksplorować inną jej część.
Najpierw pojedziemy do miejscowości San Quirico oraz do Bagno Vignoni. To małe miasteczko słynie od wieków z leczniczych źródeł. W samym jego centrum, zamiast tradycyjnego placyku, znajduje się basen geotermalny.
Po południu przejedziemy w okolice Montepulciano do jednego z lokalnych gospodarstw. Tutaj, w typowej toskańskiej scenerii zjemy posiłek i spróbujemy wytwarzanych przez właścicieli win.
Dzień 7 Wyprawa nad toskańskie morze
Szkoda byłoby opuścić Toskanię, nie odwiedziwszy jej plaż. Tego dnia przejdziemy przez odludne serce regionu i dotrzemy do rejonu zwanego Maremma. Tutaj, w parku krajobrazowym, znajdziemy najładniejszy odcinek toskańskiego wybrzeża. Las parasolowatych sosen pinii ciągnie się wzdłuż piaszczystej plaży, na której nie znajdziemy leżaków i parasoli, a jedynie wyrzucone przez morze kawałki drewna.
W czasie spaceru po parku wejdziemy w piniowy las, odpoczniemy na plaży i przejdziemy się piaszczystym wybrzeżem.
Dzień 8 Pożegnanie z Toskanią
Rano opuścimy Toskanię, po czym przejedziemy na lotnisko. Stąd odlecimy do Polski.