O wyprawie
Pilion - Mamma Mia! - Grecja
- Podróż śladem „Mamma Mia” - urocze zatoki, małe knajpki i plaże znane z planu filmowego
- Tradycyjne greckie smaki - oliwki, nadziewane papryki, słodkie loukomi, musaka, owoce morza, żywiczna retsina
- Trekkingi „kalderimi” - nadmorskimi ścieżkami do piaszczystych plaż wciśniętych pomiędzy skały
- Wizyta w Agh. Kyriaki, uważanej za jedną z najpiękniejszych wiosek Grecji
- Wyspa Skiatos i plażowanie na słynącej ze złotych piasków plaży „Koukounaries”
- Podróż „trenaki” – górską kolejką wąskotorową
- Nurkowanie z instruktorem - podziwianie wraku statku i podwodnego świata skał, ryb, ośmiornic
- Rejs po Sporadach Północnych z widokami na okoliczne wyspy
- Spacery i plażowanie na Riwierze Olimpijskiej u stóp mitycznego masywu Olimpu
Półwysep Pilion to Grecja w pigułce. Znajdziemy tu wszystko z czym kojarzy się nam Grecja. Uczepione skał, mieniące się błękitem wioski, schowane w zatoczkach zjawiskowe piaszczyste plaże. Ciepłe i zachęcające do kąpieli morze, małe rybackie porty, zapierające dech w piersiach widoki na okoliczne wyspy i znakomite tawerny serwujące świeże i pyszne jedzenie. W końcu znajdziemy też to co umyka w turystycznym natłoku – ostoję tradycyjnej architektury, kultury i smaku. Dodajmy do tego doskonałe trasy trekkingowe, nurkowanie, rodzinne winnice i wyprawy na okoliczne wyspy a dostaniemy idealny przepis na udane wakacje! A co najlepsze, to będziemy cieszyć się tym pięknem z dala od tłumów turystów, bo górzysty Pilion oprał się masowej turystyce i królują tu małe miasteczka z klimatycznymi rodzinnymi hotelami.
Nadmorskie szlaki trekkingowe
Pilion to jeden z najbardziej zielonych skrawków Grecji. Przez środek półwyspu przebiega górski łańcuch, który łapie i trzyma wilgoć, jest tu zielono jak nigdzie indziej w Grecji i latem zawsze kilka stopni mniej, na południu to ważne. Do morza spadają stromo doliny. Góry porastają gęste bukowo-dębowe lasy, a niżej rosną sady jabłkowe i gaje oliwne. Wioski oblepiają strome zbocza i wiszą uczepione skał. Ten wspaniały krajobraz pokrywa sieć starych pieszych szlaków zwanych „kalderimi”. Będziemy przemierzać te szlaki wybierając najciekawsze odcinki. Ruszymy nadmorskim traktem przemierzając kolejne zatoki by dotrzeć do najbardziej znanych plaż Pilonu. Ogromna jaskinia na plaży Mylophotamos będzie dla nas schronieniem przed palącym słońcem. Skały w Lambinou doskonale nadają się na skoki do morza. W Damouchari najsławniejszej zatoce, która była planem filmowym w czasie kręcenia filmu „Mamma Mia” z Meryl Streep wypijemy eliniko, grecką kawę, podwójną, żeby można było dłużej tu zostać. Szlakami będziemy też docierać w głąb półwyspu do wiosek i małych miast, by poczuć i zrozumieć spokojny rytm greckiego życia. W Tsangaradzie jest ładne centrum z placem, cerkwią i kolosalnym, największym w Grecji platanem.
Wyspy
Można zaryzykować stwierdzenie, że każda grecka wyspa to inny świat. Wyspy różnią się przyrodą, klimatem, kulturą, tradycjami i kulinariami. Żeby poznać wyspiarski klimat Grecji wyruszymy w rejs na dwie skrajnie różne wyspy. Okrążymy pieszymi szlakami malutką, nieturystyczną wyspę Paleo Trikeri, na której znajduje się jedynie klasztor. Wypłyniemy też na całodniowy rejs na Sporady Północne, żeby zobaczyć wielką i cieszącą się popularnością wyspę Skiatos. Zjawiskowe złote plaże i piękna architektura stały się planem filmowym „Mamma Mia” i ściągają tu co roku rzesze turystów z całego świata.
Prawdziwy smak
Nasz program to także duża dawka prawdziwego smaku. Będziemy przy każdej okazji zatrzymywać się w lokalnych tawernach, nadmorskich knajpkach, rodzinnych winnicach i kafanach poznając i ucząc się doceniać te znakomitości. Mieszkańcy cypla są specjalistami od smaku i wszędzie na balkonach i bramach suszą się pęki oregano, tymianku i bazylii. Specjalne ziołowe mieszanki dodają do ryb, dżemów, miodów, herbaty. Znajdziemy tu też specyficzną kuchnię regionalną. W tawernach oprócz klasycznej greckiej musaki, souvlaków i pasticio znajdziemy takie perełki jak „spedzofai” czyli duszone w warzywach paprykowe kiełbaski, „kouneli kokkinisto” rodzaj gulaszu z królika, czy „gida sto fourno” pieczona koza. Zaś nadmorskie tawerny serwują świeżutkie owoce morza. Gotowane małże, grillowane sardele, ośmiornice, zupa rybna i do tego koniecznie chleb maczany w oliwie, pomidory z fetą i domowe wino. A na deser słodkie loukomi – galaretki z orzechami.
Program
Dzień 1 Powitanie na Pilionie
Przelot z Warszawy (Okęcie lub Modlin) do Grecji – Thesaloniki. Transfer z lotniska do hotelu w pięknym małym miasteczku Agios Ioannis.
Istnieje możliwość wylotu z/do Krakowa. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z biurem w momencie rezerwacji wyjazdu lub wpisanie takiej uwagi w formularzu zgłoszeniowym.
Dzień 2 Najpiękniejsze plaże
Dzisiaj odwiedzimy jedne z najpiękniejszych plaż Pilionu i chyba całej Grecji. Z małej miejscowości Lambinou malowniczą ścieżką kalderimi zejdziemy do klasztoru Lambidona – zachowały się tu piękne, kilkusetletnie freski i wyjątkowy wyrzeźbiony w drewnie ikonostas. W przyklasztornej kuchni skosztujemy wybornej „eliniko” kawy zaparzanej na grecki sposób w tygielku i poznamy zawiłą historię tego miejsca. Dalej ruszymy w dół do wciśniętej pomiędzy skalne urwisko maleńkiej plaży Lambinou. Plaża otoczona jest łatwo dostępnymi jaskiniami do których można dać nura… Stąd też wiedzie nadmorska ścieżka do kolejnych zjawiskowych plaż Limnionas i Mylophotamos. Podczas wędrówki będzie czas na kąpiele, plażowanie i odpoczynek w cieniu nadmorskiej jaskini. Trasa w końcowym etapie wiedzie nad urwistym brzegiem. Pójdziemy w bryzie rozbijających się o skalisty brzeg fal. Wieczorem odpoczniemy w jednej z małych nadmorskich tawern Agios Ioannis.
Czas wędrówki: ok. 3-4 godziny | Długość trasy: ok. 8-10 km | Trudność: trasa łatwa z lekkimi podejściami
Dzień 3 „Mamma Mia”
Rano wybierzemy się naszym busem do jednej z najpiękniejszych wsi Pilionu - Tsangarady. Rozłożona na czterech zboczach wioska zachwyca spokojnym klimatem, ułożonymi kaskadowo na zboczach domami i widokami na morze. W Tsangaradzie jest ładne centrum z placem, cerkwią i kolosalnym, największym w Grecji platanem – ma tysiąc lat! Ponoć trzeba 18 osób, żeby go objąć - spróbujemy. W cieniu platana jest klimatyczna kawiarnia – wypijemy kawę i ruszamy na szlak. Tu zaczynają się nadmorskie kalderimi – stare piesze ścieżki przecinające półwysep. Początkowo trasa wiedzie zacienioną doliną przez gaje oliwne i wiję się pomiędzy kasztanowcami. Zejdziemy tą urokliwą ścieżką w dół do małej, ale bardzo popularnej miejscowości Damouchari – znanej z planu filmowego „Mamma Mia”. Urocze zatoczki, port i „białą plażę” docenili filmowcy i stały się scenografią tego słynnego filmu. Wypijemy lampkę lokalnego żywicznego wina „retsina” w znanej z ekranu knajpce i popływamy w jednej z zatok. Jak prawdziwi reporterzy wypytamy właścicieli knajpek i mieszkańców o plan filmowy „Mamma Mia”. Postaramy się dowiedzieć jak powstawał film, jak kręcono sceny i co popijali zmęczeni upałami aktorzy. Dalej nadmorskim szlakiem pójdziemy w kierunku kolejnej plaży Fakistra. Tu na zakończenie dnia odpoczniemy i popływamy w krystalicznej wodzie.
Czas wędrówki: ok. 5-6 godziny | Długość trasy: ok. 12-15 km | Trudność: trasa bardziej wymagająca, z trudniejszymi podejściami i przejściami po kamiennych szlakach górskich
Dzień 4 Na koniec półwyspu
Druga strona Pilionu ma zupełnie inny charakter, robi się tu bardziej płasko, łagodne zbocza porastają winnice, a zatoki zdobią zielone grzbiety małych wysepek. Pojedziemy do schowanej na samym koniuszku półwyspu rybackiej wioski Agh. Kyriaki. Po drodze zatrzymamy się w miasteczku Argalasti – stolicy tej części półwyspu. Odwiedzimy małą rodzinną winnicę, skosztujemy wybornych lokalnych szczepów i zobaczymy jak uprawia się tu i produkuje ekologiczne wino. Potem pospacerujemy po wąskich uliczkach Argalasti, na placu wypijemy kawę, może tym razem w innej wersji – uwielbianej przez Greków frape albo fredo i zjemy loukomi – tradycyjny grecki smakołyk podawany do kawy. Dalej trasa wiedzie wybrzeżem na sam koniec, do portu skąd łódź zabierze nas na wysepkę Paleo Trikeri. Wyspa słynie z oliwek, doskonałych plaż i jeszcze lepszej tawerny, w której będziemy mogli skosztować porządnego greckiego meze – lokalnych przystawek podawanych z winogronowym destylatem lub domowym winem. Prosto z tewerny pomaszerujemy spokojnym szlakiem pośród gajów oliwnych do klasztoru Evagelistrias i dalej do trzech najpiękniejszych plaż. Po kąpieli i leniwym popołudniowym plażowaniu wieczorem dotrzemy do Agh. Kyriaki - to stara rybacka osada, uważana za jedną z najpiękniejszych wiosek Grecji. Będziemy mieli tu czas na odpoczynek, kolację w porcie i spacery wąskimi portowymi uliczkami.
Czas wędrówki: ok. 2-3 godziny | Długość trasy: ok. 6 km | Trudność: trasa łatwe z lekkimi podejściami
Dzień 5 Szlakiem do Trikeri i leniwe plażowanie
Ponad Agh. Kyriaki na samym szczycie wzgórza znajduje się małe miasteczko Trikeri, do którego wiedzie stara kalderimi, ścieżka używaną do dzisiaj przez dzieci chodzące do szkoły. Dotrzemy nią do Trikeri, gdzie odpoczniemy na placu popijając kawę i świeżo wyciskane soki. Dalej pójdziemy szlakiem poprowadzonym samym koniuszkiem półwyspu. Otoczymy miasteczko podziwiając widoki na zatokę i drugą największą grecką wyspę Eubea. Popołudnie każdy spędzi na swój sposób. Agh. Kyriaki otoczone jest małymi, spokojnymi plażami z krystaliczną wodą i widokami na okoliczne wyspy. Można będzie popływać lub zrobić sobie spacer do latarni morskiej. Może więc to być dzień prawdziwego greckiego lenistwa. Plaża, książka, pływanie, drzemka, lampka białego schłodzonego wina, meze…
Czas wędrówki: ok. 3-4 godziny | Długość trasy: ok. 10 km | Trudność: szlak stosunkowo łatwy z jednym dłuższym podejściem.
Dzień 6 Skiatos – czyli „Mamma Mia” cz. 2
Z portu Agh. Kyriaki rankiem wyruszymy promem na całodniową wycieczkę na Sporady Północne. Naszym celem będzie kolejne miejsce, które upodobali sobie filmowcy „Mamma Mia” czyli wyspa Skiatos. Wyspa słynie z ponad 60 bajkowych plaż z wyjątkowym mieniącym się złotem piaskiem i ocienionych piniowymi lasami. Najpierw jednak zacumujemy w starym porcie stolicy Skiatos i wyruszymy na spacer po rozłożonym na dwóch wzgórzach mieście. Odwiedzimy kawiarnię na cyplu, gdzie popijając sok ze świeżych pomarańczy będziemy podziwiać widoki na okoliczne wyspy archipelagu Sporad – aby poczuć choć odrobinę klimat wyspiarskiego życia. Dalej ruszymy na spacer wąskimi brukowanymi uliczkami i wdrapiemy się na wieżę zegarową z widokami na całe miasto. Po południu przepłyniemy promem na urokliwą i słynącą ze złotych piasków plażę „Koukounaries”, gdzie będziemy plażować w pięknej zatoczce, przesypywać piasek podziwiając jego kolory i wdychać oszałamiające piniowe aromaty. Późnym popołudniem, w świetle zachodzącego słońca mijając okoliczne wyspy wyruszymy w powrotny rejs do Agh. Kyriaki.
Dzień 7 Malownicze Milies i największa atrakcja Pilionu
Milies będzie naszym przystankiem w drodze powrotnej na Riwierę Olimpijską. Ta górska wioska słynie z tradycyjnej kamiennej architektury, wąskich brukowanych uliczek i wielkiego placu, na którym znajduję się kawiarnia i wyjątkowa cerkiew. Pospacerujemy, zjemy lunch, poznamy historię cerkwi i po południu górskim szlakiem dotrzemy do największej atrakcji tego regionu. Od 1971 roku działa tu „trenaki” – górska kolejka wąskotorowa. Kolejką wyruszymy w niezapomnianą podróż nad sam morski brzeg. Wsiądziemy w małe wagoniki by górskimi zboczami, podziwiając gęste lasy i wspaniałe widoki na wybrzeże dotrzeć nad samiutkie morze w pobliże Volos. Ostatnio kolejka działa z wielkimi kaprysami, dlatego cała trasa została przygotowana przez Greków również jako doskonały szlak trekkingowy – jeśli więc nie będziemy mogli pojechać kolejką, pokonamy wszystkie wiszące wiadukty pieszo, maszerując kolejowym szlakiem. Popołudniem wpadniemy jeszcze z wizytą do rodzinnej tłoczni by poznać tajniki produkcji porządnej oliwy z oliwek i kosztując wielu rodzajów tego nektaru odnaleźć swój ulubiony smak. Stąd dalej ruszymy już busem na nocleg nad Riwierę Olimpijską. Wieczorem przed snem wypijemy pożegnalną lampkę wina w nadmorskiej tawernie pod mitycznym masywem Olimpu, zerkając na oświetlony zachodzącym słońcem najwyższy szczyt Mitikas.
Dzień 8 Pożegnanie z Pilionem i powrót do Polski
Pożegnanie z Pilionem, ostatnie zakupy, transfer na lotnisko i powrót do Polski. Przelot do Warszawy (Okęcie lub Modlin).
Istnieje możliwość wylotu z/do Krakowa. Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z biurem w momencie rezerwacji wyjazdu lub wpisanie takiej uwagi w formularzu zgłoszeniowym.